A demokrácia ókori és újkori kudarca után milyennek kellene lennie a 3. évezredben?

Demokrácia 3.1

Megszívlelendő hozzáállás római köztársaságban

2022. szeptember 22.

Megszívlelendő hozzáállás római köztársaságban a választott tisztségviselőkre vonatkozóan.

Csak azt lehetett megválasztani, aki előzőleg bizonyított.

A római politikusoknak 10 hadjáratban kellett részt venniük, hogy a legalsó tisztségre a quaesturára jelentkezhessenek. Ez legalább 10 évet jelentett.

Utána mindig három évet kellett kihagynia ahhoz, hogy a következő tisztséget, következő magasabb szintet megpályázhassa. És csak a következő szintre jelentkezhetett.

Legalább 31 évesnek kellett lenni a quaestornak, 36 évesnek az aedilisnek, 39 évesnek a praetornak és 42 évesnek a consulnak (ez utóbb tisztségről már az átlagember is hallott minálunk), a legfőbb vezetőből mindig kettőt választottak.

military_parade_rome.jpg

Ehhez képest az újkori demokráciákban nem ritka, hogy szinte a semmiből előbukkanó személyek legfelső szintre jutnak egyetlen kampány rohammal. Úgy, hogy semmit nem tudhat a köznép arról, hogy miként viselkedik, hogyan tevékenykedik a közhivatalt betöltve. Óriási kockázatot vállal ilyenkor a társadalom. 

Egyik példa erre Trump. Ámokfutása történelmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://galistvanelek.blog.hu/api/trackback/id/tr36808405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása