A demokrácia ókori és újkori kudarca után milyennek kellene lennie a 3. évezredben?

Demokrácia 3.1

Sajtószabadság van-e akkor, ha szabad sajtóterméket megjeleníteni?

2023. március 15.

elso_pont.jpg

Régen egyértelműnek tűnt a válasz: igen.

Mivel a hatalom a sajtótermék megjelenésének megakadályozva tudta a fizetőképes kereslet elől elzárni az információt. A fizetőképes kereslet sokszor megegyezett a választói réteggel. Tehát, ha szabadon lehetett előállítani sajtóterméket, akkor szabad volt a vélemények versenye.

A mai korban, amikor általános a választójog, és tömeges a média, már más a helyzet.

Az ingyenes média leuralása azt jelenti, hogy a szegényebb rétegekhez csak ez jut el, ebből következően itt monopolhelyzetet élvez a hatalom, tetszése szerint manipulálja a szavazópolgárok tekintélyes részét. S a polgárok negyedével egy passzív társadalomban már teljhatalmat lehet szerezni választáskor.

A Fidesz elér olyan rétegeket (és agymosást végez rajtuk), amelyek apolitikusak, közélet iránt nem érdeklődők, de szavazni elmennek.

Olyan módon, hogy ők mást szeretnének fogyasztani, de mellékesen megkapják a propagandát

Sportszeretők – sport tv-n, amikor a műsorok közti sűrű „híradás” valójában kormánypropaganda.

Zenekedvelők – rádiókon, (mindegy, hogy Orbán valamelyik strómanja, vazallusa a tulajdonosa vagy független, ugyanazt az ingyenes MTI anyagot nyomják, mellé még közcélú reklámokként sugározzák a Fidesz pártpropagandát).

Szoftpornó – origo.hu, (ha valaki fedetlen melleket, meztelen nőket akar bámulni, a képernyőn a nők mellett egy centire nagy betűkkel ott az ordas rogáni hazugság-adag, amit akaratlanul is elolvas)

Filmnézők – TV2 csatornái, közmédia (híres és kormányreklámok tömegével)

Közösségi média használók (FB, youtube) – hirdetésekkel mindenféle médiatartalmat fogyasztót (óvodástól nyugdíjasig mindenki kapja az arcába).

Plakátok köztéren.

Ingyenes önkormányzati lapok (állami hirdetések, manipulatív cikkek).

A tudatos, közélet iránt érdeklődők számára persze ott van a nyomtatott sajtó, internet, tévé, de itt is túlsúlyos az orbáni média. Természetesen az Orbán rendszer a független médiát is próbálja korlátozni (gátolja a hirdetésekhez jutását valamint felvásárolta tömegével és a maga szolgálatába állította).

 

Tehát a sajtótermékeket ugyan szabadon lehet előállítani, de azok a vélemények versenyében úgy tudnak részt venni, hogy a verseny szónak nem felelnek meg a körülmények. Mert a verseny betartott szabályokat és egyenlő előfeltételeket jelent.

Mivel a demokrácia alapja, hogy a választópolgárok döntenek a hatalommal rendelkezők személyéről a rendelkezésükre álló információk alapján, az ő félrevezetésük, manipulálásuk a lényeget szüntetik meg, s választásuk az önkényuralom által irányított.

A bejegyzés trackback címe:

https://galistvanelek.blog.hu/api/trackback/id/tr217983072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása